POW
group_large-001

Mario Kart är eventuellt det enda varumärket Nintendo har kvar på en stationär konsol som kan lyfta och rivstarta försäljningen av deras framtida konsoler.

Man brukar säga att så länge Nintendo låter det komma spel från dem själva vid lanseringen av en ny konsol är allt löst. Det är inte sant. Det enkla misstaget har i dagsläget kostat Nintendo två starka konsollanseringar. Det har hände både 3DS och Wii U. Till den bärbara 3D-enheten fanns det knappt några spel värda att äga vid lansering och på Wii U var det antingen inte tillräckligt eller tillräckligt bra och därmed lockande.

Det räcker inte med ett eller flera Nintendo-spel. Det krävs rätt Nintendo-spel.

35747-super_mario_kart_usa-10Under Nintendo Switch-trailern visade Nintendo upp ett nytt eller modifierat Mario Kart 8 på konsolen. Mario Kart är en anrik spelserie som vid det här laget har över 20 år i ryggen. Nintendo verkar även ha bestämt sig för att numrera serien på kontinuerlig basis vid det har laget. Det kan vara sunt och göra saker mer enkelt framöver.

Min tes är ganska enkel. Jag tror att Mario Kart-serien är vad som måste inleda varje nytt konsolsläpp för Nintendo i framtiden. Det kanske låter förutsägbart och tråkigt men varför inte dra nytta av förutsägbarheten och göra det till något mer positivt laddat så som en välkommen tradition? Samtidigt är det varken förutsägbart eller tråkigt, för när lanserades Mario Kart senast med en konsol? Nej, just det. Aldrig.

Mario Kart 8 är Nintendo Wii U:s mest sålda titel. Med över åtta miljoner sålda enheter äger över två tredjedelar av Wii U:s användarbas (som i september låg på 13,5 miljoner) ett Mario Kart 8. Det är en anmärkningsvärd siffra och något företaget borde ta till hjärtat.

När jag under E3 2013 hörde att deras nästa Mario Kart inte skulle släppas förrän sommaren 2014 kändes det illa. Det kändes som det kunde vara för sent. I Wii U:s fall var det för sent. Mario kart 8 lanserades maj 2014, vilket var över ett och ett halvt år sen efter konsolrelease. Det kunde varit helt okej på vilken annan Nintendo-konsol men för en kämpande maskin som Wii U som hade aktiva konkurrenter som pushade sina nya konsoler blev det en hård kamp. En alldeles för hård kamp. Spelet hjälpte konsolen men det räddade den absolut inte.
screen-shot-2016-11-01-at-09-21-27
Istället fick Wii U-spelare Super Mario 3D World. Det var jättekul och charmigt men lyckades det vända en nedåtgående trend? Det gjorde det inte. Den en gång väldigt framgångsrika New-serien hade också tappat ångan. Den lyckades inte antända försäljningen på allvar vintern 2012 när konsolen släpptes. Vad fick Nintendo att tro att katt-Mario skulle lyckas med detta istället? Super Mario lockar core-gruppen, Zelda och Metroid likaså och ett spel som Wii Sports som drog mainstream-publik i drivor var en engångsföreteelse. En lycklig fullträff där hårdvara och mjukvara för ett kort ögonblick var i perfekt harmoni.

Nej, det verkar ganska tydligt att Mario Kart är ett av Nintendos starkaste varumärken vid sidan av Pokémon, både när det kommer till försäljning, lojalitet och balansen mellan core och casual. Serien tilltalar dem flesta och blir oftast en säljframgång. Det är inte Mario kart 8:s fel att det “bara” sålde 8 miljoner, det var Wii U:s fel. Konsolens redan negativt etablerade rykte kombinerat med konkurrenternas alternativ hämmade spelets säljpotential.
mario-kart-switch_1
Även om vi ser att både nya Super Mario- och Zelda-spel är på intågande i Switch-avslöjandet är det fakta att dessa spel inte säljer supermycket i förhållande till andra Nintendo-serier. Det gör att Mario Kart är kvar. Lösningen är att starta starkt med Nintendo Switch och det gör Nintendo enklast med Mario och hans vänner i gokarts redan på dag 1.

photoOm Mario Kart skulle förväntas att inleda varje ny konsol skulle serien inte bemötas med ironisk förvåning att det släpps ett nytt Mario Kart utan det skulle istället vara en självklarhet i Nintendos releaseutbud. Det viktigaste Nintendo kan göra är istället att se till att varje nytt Mario Kart blir spännande och fräscht. Det skulle bygga hype eftersom alla redan vet att Nintendo alltid inleder en konsolgeneration med ett nytt Mario Kart. Det skulle förmodligen även underlätta för Nintendo rent schema- och planeringsmässigt då de vet att de alltid skall ha ett nytt Mario Kart redo inför en konsolrelease. Vid sidan av ett nytt Mario- eller Zelda-spel kräver Mario Kart betydligt mindre resurser och tankeverksamhet för att fås klart och ut genom dörren. Med det sagt menar jag inte att Mario Kart-spel är enkla att göra, snarare konstruerade inom ramarna för något som är mer greppbart att börja bygga och utveckla kring. Racing är racing, eller hur?

Om allt detta skedde skulle diskussionen kretsa kring vad detta Mario Kart skulle vara snarare än om det bara existerade. Låt förutsägbarheten bli en styrka helt enkelt. Låt oss se fram emot en konsollansering eftersom vi alltid är garanterade ett nytt Mario Kart. På det viset har man fast grepp om fansen samtidigt som det är den spelserie som lockar fram väldigt många ur mainstream- och familjesegmentet. Man kan alltså få Mario Kart att bemötas både med entusiasm för vad det står för OCH stark försäljning av både mjukvara och hårdvara. Alla vinner. Vi får kvalitetsspel varje gång när vi köper en ny Nintendo-konsol och Nintendo får säljframgång.

f2271a1340d2d921fc8ad28a63e8fdd2942e705f1feb3a4538d821f90ceeb32a
Jag vill så klart att Nintendo satsar på att lansera andra spel också kring sin nya konsolstart men det här känner jag kan vara ett kritisk beslut. Wii U och 3DS har bevisat att man behöver övertyga snabbt och Mario Kart sett ur backspegeln har genom åren varit en hälsosam komponent i deras line-up av spel. Nintendos patetiska försök att inleda sina nya konsolcyklar med knappt något kött på benen på sistone behöver rättas till omedelbart. Det här kan vara ett steg i rätt riktning. Även ett modifierat Mario Kart 8 är bättre än inget Mario Kart, i synnerhet då det fantastiska spelet släpptes på en konsol som knappt 14 miljoner personer ägt. Fler förtjänar uppleva spelets briljans.

Jag vet att man inte kan garantera framgång men eftersom Nintendo redan med stor tydlighet visat att de alltid garanterat släpper ett nytt Mario Kart på varje ny konsol känns det självklart att just den spelserien kan få inleda och definiera Nintendos senaste kontroll- eller designvision medan de samtidigt jobbar hårt och ges tid att framställa andra vitala kärntitlar i serier vi älskar. Det känns vettigt och det känns rätt. Låt Mario Kart hamna i startfältet inför varje konsollansering och sen leda varje ny Nintendo-generation med en bra rivstart.

Om skribenten Mer från skribenten

Alexander Cederholm

Alex har ägnat mer än en tredjedel av sitt liv åt att tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får honom mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya infallsvinklar.

Skriv en kommentar

Din mejl kommer inte att synas. Obligatoriska fält märkta med *