POW
maxresdefault-021

Förra veckan släpptes The Disney Afternoon Collection, en HD:fierad samling med gamla NES-spel från Capcom. Det häftigaste enligt Alex är dock samlingens namn.

I samlingen ingår spelklassiker som Ducktales och Chip ’n Dale: Rescue Rangers men även mer okända titlar som Darkwing Duck, Rescue Rangers 2, Ducktales 2 och Tailspin. Dessa är främst okända p.g.a. hur sent de släpptes i NES-cykeln snarare än för sin faktiska spelkvalitet. Samtliga spel lanserades nämligen i Europa mellan 1993 och 1994 vilket var ett till hela två år in i Super Nintendo-perioden vilket gjorde att många av oss redan bytt upp oss och glömt bort NES och missat dessa pärlor. Själv spelade jag t.ex. inte Ducktales 2 förrän upp emot 15 år senare och Rescue Rangers 2 har jag än till denna dag aldrig testat med mina egna händer.

Detta är första gången som dessa gamla godingar lanseras på nytt. Troligtvis har det berott på att Capcom inte ville göra sig besväret att förnya avtal med Disney under en längre tid men det kan vara möjligt att fördämningarna brast när de jobbade med WayForward på 2013-remaken av Ducktales. Det är såklart bara tacka och ta emot så har ni inte upplevt dessa NES-pärlor är det rekommenderat att ni skaffar samlingen.

Det absolut bästa är dock det briljanta valet av titel. För oss svenskar betyder kanske inte The Disney Afternoon så mycket för vi var bekanta med samma koncept under ett annat namn, nämligen Disneydags eller Disneyklubben. Det var i dessa TV-program som spelens förlagor sändes mellan 1991 och 1997. Disneydags var vad som bekantade svenska barn med Ducktales, Räddningspatrullen, Darkwing Duck och Luftens hjältar, spelen som finns representerade i den nysläppta samlingen. Därför får jag säga att det var riktigt klyftigt av Capcom att döpa kollektionen till just The Disney Afternoon Collection istället för t.ex. det enklare The Disney Collection. Det är svårt att inte bli omedelbart nostalgisk när man hör Disneydags-vinjetten i 8-bitstappning när man sveper runt bland spelets meny.

Nu för tiden brukar vi sällan översätta speltitlar men detta hade varit en lysande tillfälle att ta tillbaka traditionen för att lättare dra till sig fler äldre blickar som omedelbart hade känt nostalgiens klockor klämta om de sett hur en spelsamling kallades Disneydags-samlingen eller liknande. Vad jag vet är de sex spelen enbart tillgängliga i digitala butiker men här har vi en produkt som definitivt hade gynnats av att stå på en butikshylla och få slumpmässiga ögon på sig. Så samtidigt som valet av namn är briljant känns det lite som förlorad potential för att ge dessa klassiker den uppmärksamhet och kärlek de verkligen förtjänar.

Om skribenten Mer från skribenten

Alexander Cederholm

Alex har ägnat mer än en tredjedel av sitt liv åt att tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får honom mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya infallsvinklar.

Skriv en kommentar

Din mejl kommer inte att synas. Obligatoriska fält märkta med *