POW
Wii-U-Virtual-Console

Ännu en text om namnval? Den här gången tycker dock Alex att det är dags för Nintendo att lämna ett gammalt namn bakom sig.

Parallellt med diskussioner om Nintendo Switch kommer ofta Nintendos Virtual Console på tal. Det är det namn Nintendo etablerade för sitt retrospelarkiv som såg dagens ljus på Wii. Virtual Console har varit en del av Nintendos plattformar sen dess, bärbart och stationärt men när det kommer till Switch har speljätten valt att tiga. Det enda de faktiskt sagt angående retrospel är att de kan bli en del av deras onlinetjänst senare i år.

Wii_Virtual_Console

Såhär såg Virtual Console ut på Wii.

Sen är det lätt att se hur Nintendo kan känna sig kluvna hur de skall använda sig av sitt 30 år stora spelbibliotek när NES Classic Mini och den ryktade SNES-enheten nu levererar Nintendo-klassiker på ett nytt och attraktivt vis. Det vore helt ärligt ologiskt av Nintendo att vägra släppa Nintendo-klassiker på Switch bara för 20-30 stycken av dem hamnar på en fysisk plattform, för det är skillnad att betala 800-900 kronor istället 50-100 kronor per spel.

Vi ser att Switch redan nu har en bunt med Neo Geo-spel i E-shop utan att de är en del av en s.k. Virtual Console. Virtual Console har också flyttat in i E-Shop under åren på Wii U och 3DS men trots detta föredrar media, spelare och kritiker att namnge Virtual Console när de berättar om sin längtan efter att få betala pengar till Nintendo för att äga Super Mario World för tredje gången på en digital Nintendo-plattform. Det känns så märkligt att höra Virtual Console när folk i själva verket egentligen syftar på retrospel från främst Nintendo.

3ds-eshop-525x300Det jag finner onödigt och som jag tycker vi kan kasta bort vid det här laget är namnet Virtual Console. Det känns förlegat och tillhör en tid då vi inte hade vant oss vid digital distribution. Det är ett stelt och tråkigt namn men även otydligt. Jag tycker dock inte att dessa retrotitlar bara skall bli en i mängden av spel på E-shop likt hur Playstation Store eller Xbox Marketplace blandar sina spel. Nintendos gamla spelbibliotek bör absolut agera som en tydlig avdelning där Nintendo- och retro-entusiaster tillika vet att de kan hitta spelveteranens mångåriga utbud. Nintendo bör visa upp sina klassiker med stolthet och är de smarta kan de även crosspromote:a Switch digitala spel och hårdvaruprodukterna. Den ena skall inte behöva utesluta det andra.

Jag tycker det är dags att Nintendo döper om sin retrodel av E-Shop till något som omedelbart är mer igenkännbart. Nintendo Classics eller Nintendo Classic Library kan vara fungerande namn. Det är tydliga namn med tydliga budskap, även utanför spelsfären. Med det namnet får de dessutom en viss koppling till Nintendos Mini-konsolserie. Två flugor i en smäll.

Har du något förslag vad Nintendo borde döpa om Virtual Console i framtiden? Tycker du de borde döpa om Virtual Console över huvud taget?

Om skribenten Mer från skribenten

Alexander Cederholm

Alex har ägnat mer än en tredjedel av sitt liv åt att tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får honom mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya infallsvinklar.

Skriv en kommentar

Din mejl kommer inte att synas. Obligatoriska fält märkta med *