POW
EA-Originals-001

2014 gjorde söta Yarny debut på E3-scenen vid sidan av vad som ett år senare skulle bli känt som EA Originals som agerar fond åt spel som Electronic Arts finner extra speciella och nyskapande. Jag vågar nog kalla Originals Electronic Arts arthouse-etikett och de skall ha beröm för initiativet.

Något som är omedelbart märkbart är hur Originals-fonden ger spel med indie-mentalitet en polerad kvalitet vi oftast är vana vid är reserverad för AAA-segmentet. Detta är extra tydligt i A Way Out som ser oerhört ambitiöst ut och som troligen haft mycket nytta av att få stöd av EA.

Förra året visade Zoink Games upp sitt trolska och magiska Fe på E3 och i år var det dags för Josef Fares att stå på scenen och äntligen avslöja A Way Out, hans första nya spel sen det mästerliga Brothers: A Tale of Two Sons från 2013. Det märkliga med dessa spel är att samtliga är från olika hörn i Sverige. För tredje året i rad fortsätter Electronic Arts att gräva efter coola spelkoncept i Sverige som de sen forslar ut på E3-scenen. Jag vet inte om EA bara känner sig lata och tycker det är bekvämt att leta spännande spel i landet där de idag har en väldigt stor närvaro men jag får samtidigt erkänna att de är oerhört duktiga på att hitta något som skapar en positiv effekt och spelarrespons. För rättvisans skull skall det tilläggas att tyska Sea of Solitude också är en EA Originals-titel men den har i jämförelse inte alls fått samma uppmärksamhet av EA.

Patrioten i mig blir såklart glad och stolt över alla häftiga spel som kommer härifrån men nästa år får faktiskt Electronic Arts ge ett annat land en chans för nu börjar deras beslut gränsa till inhemsk svågerpolitik. Ut och leta i vida världen EA.

Om skribenten Mer från skribenten

Alexander Cederholm

Alex har ägnat mer än en tredjedel av sitt liv åt att tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får honom mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya infallsvinklar.

Skriv en kommentar

Din mejl kommer inte att synas. Obligatoriska fält märkta med *