POW
xbox-one-x-phil-spencer

Alexander vill verkligen hitta en anledningen att skaffa sig en Xbox One men Microsoft gör det inte lätt för honom.

Nu har jag sett Microsofts presskonferens två hela gånger och jag kan fortfarande inte klämma fram någon större entusiasm för Microsofts Xbox One-system oavsett om det är en av modell S eller X. Varje E3 sitter jag och väntar på att bli wow:ad. Jag önskar att Microsoft skall övertyga mig om att i år är året då jag väljer att slänga pengar på dem.

Men så blev det inte. Jag har verkligen jättesvårt att motivera köp av en Xbox One. Förklaringen ligger i spelutbudet. Jag säger inte under några omständigheter att deras spelutbud är dåligt, det är bara inte för mig och min spelsmak. Trots att Phil Spencer talade om innovation och att pressa gränser såg jag mest spel där allt gick ut på att skjuta projektiler på varandra eller hugga ner allsköns kreatur med vassa objekt.

Jag såg väldigt lite av dessa unika och annorlunda upplevelser utanför indiesegmentet och många av dem är inte ens exklusiva titlar och jag kan tyvärr inte motivera ett Xbox One-köp p.g.a. ett eller två ynka indiespel som dessutom lär dyka upp på andra plattformar så småningom.

4311ec1b40024ee69a911724b3e87761

Microsoft såg till att norpa oerhört populära PlayerUnknown’s Battleground under årets E3.

Metro Exudus, Assassin’s Creed Origins, Anthem, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Deep Rock Galactic, State of Decay 2, The Darwin Project, Ashen, Shadow of War, Code Vein, Black Desert och Crackdown 3 blir i mina ögon alla en homogen actionsörja. Microsoft hade absolut lite mer spännande titlar som The Artful Escape, The Last Night, Ooblets, Tacoma och Dragonball FighterZ men de lyckades inte ändra min syn att presentationen i överlag var väldigt tonmässigt monoton på innehåll. Minecraft, Ori and the Will of the Wisps och ett besynnerligt VR-fritt Super Lucky’s Tale, bidrog med förändring i färgpaletten men lyckades inte alls övertyga mig om att det var dags att köpa Xbox One.

Mest synd var nog att Microsoft kände sig tvingade att dra upp Rares Sea of Thieves på scen för tredje året i rad. Det spelet ser genuint kul ut men att slänga sig med ord som nytänkande och spännande nya ideér för att sen presentera ett spel vi sett stegvis mer av under tre år känns ihåligt och tråkigt, även om spelet ser lovande ut.

anthem-gameplay_1200x500

Biowares Anthem var tveklöst den studio som fick spänna grafikmusklerna mest i år.

Fast det som förmodligen gjorde mig mest besviken var hur Microsoft inte visade sig att vara ett föredöme som plattformshållare. Sea of Thieves, Forza Motorsport 7 och Crackdown 3 i all ära men efter tre år vill jag ser något nytt och jag vill se Microsoft leda offensiven om varför man skall äga prestandabesten One X istället för att låta tredjeparten vara de som avvänder deras hårdvara bäst. “Lead by example” är ett engelskt uttryck som bäst översätts “föregå med gott exempel” och det tycker jag inte Microsofts interna divisioner gjorde under årets E3. Anthem och även Metro Exudus såg ut som grafiska monster och framställde säkert Xbox One X i god dager men det känns märkligt att låta dessa spel demonstrera den sanna styrkan i hårdvaran.

Min önskan hade varit att Microsoft själva hade någon ny idé som de kunde visa upp för att övertyga mig och andra om varför Xbox One X är ett måste. Jag minns hur chockad jag blev av Halo 4 på Xbox 360. Jag kunde knappt tro att det var sant att den då ålderstigna konsolen var kapabel till sådana grafiska nivåer men Microsoft motbevisade mig och det hade jag önskat att de gjort under sina nära två timmar på E3-scenen även detta år. Att bjuda på gammal skåpmat i ny upphottad form och ge hedersplatserna till tredjeparten var underliga beslut men värst är fortfarande hur enformigt innehållet på konsolen känns för mig personligen. Bättre lycka att övertyga mig nästa år Microsoft.

Om skribenten Mer från skribenten

Alexander Cederholm

Alex har ägnat mer än en tredjedel av sitt liv åt att tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får honom mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya infallsvinklar.

Skriv en kommentar

Din mejl kommer inte att synas. Obligatoriska fält märkta med *